covid19

23-07-2015 18:40 Kategori: SAĞLIK

Sıcaktan Korunmanın Yolları!

Sıcaktan Korunmanın Yolları!

"Yaz Sıcaklarında Hasta Olmamak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz ?"

Aşırı sıcak ve susuzluk kalp ve beynin yanı sıra akciğerler dâhil vücudumuzdaki tüm organları olumsuz yönde etkileyebilir.
Hava sıcaklıkları yüksek seyretse de çevremizde tıpkı kışın olduğu gibi aksırıp, öksüren ya da ateş, halsizlik ve kas ağrılarından şikâyet eden pek çok kişiye rastlıyoruz. "Yazın ortasında da hasta olunur mu?" dedirten bu durum çoğunlukla klimalar, soğutma sistemleri ve sağlıklı beslenmemekten kaynaklanıyor.
 
Hissedilen sıcaklığın 32 derecenin üzerine çıktığı zaman ısı çarpması, ısı yorgunlukları  ve kuvvetli " termal stres" ortaya çıkabilir. Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar ile 65 yaş üzerindeki yaşlılar ile kalp, tansiyon ve akciğer hastaları gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların sağlığı olumsuz etkilenebilir.
Medical Park Uşak Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferit SARI; Sıcakların artması ile sorun olabilecek sağlık sorunları ve bunlar ile ilgili öneriler hakkında kısaca şu bilgileri verdi.
 
Diyabet ve Yaz Sıcakları!
 
Yaz sıcakları nedeniyle diyabet hastalarında kalp ve dolaşım sistemine normalden fazla bir yüklenme olması, sıvı ve tuz kaybına adapte olma durumunun da bu hastalarda daha güç olması nedeniyle şeker hastalarının özellikle bu dönemde dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır.
Diyabet (şeker) hastaları; sıcak havalarda bol su tüketimine, güneş altında çok uzun saatler kalmamaya, şeker düzeyini kontrol altına almak için düşük kalorili beslenmeye, alkol ve kafeinden uzak durmaya, ayaklarda açılabilecek yaralara karşı da özellikle deniz içerisinde daha dikkatli olmaya özen göstermelidir. 
Yine yaz sıcaklarında kişinin sık sık duş alarak vücut ısı dengesini koruması ve bu aylarda şeker ölçümünü düzenli bir şekilde yaptırarak kontrollerini aksatmaması önemlidir.  
Yaz ishali nedir?
Sıklıkla gıda zehirlenmesine bağlı olan ishallerdir. Bakteri ve parazit kökenlidirler. İlk tedbir bol su içmektir. Yüksek ateş ile seyreden ve iki günden fazla süren ishallerde mutlaka doktora görünmek gerekir. Asla tavsiye ile ishal kesici ilaç kullanmayın.
Sıcak hava, gıdaların çabuk bozulmasına yol açar. Bozuk gıdalar ise tehlikeli mikropların üremesine yol açar. Bu nedenle yaz mevsiminde besinlerinizi gündelik tüketmeye çalışın. Kesinlikle açıkta bırakmayın, mutlaka buzdolabında saklayın.
Yazın elektrik kesintileriyle karşılaşırsanız şöyle davranın: Kesinti 1 saati aşmışsa dolabınızdaki tüm yiyeceklerin bozulduğunu kabul edin ve onları imha edin. 
 
Sıcak çarpması belirtilerine dikkat!
 
Güneş çarpması, aşırı sıcak sonucu beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasına bağlı ciddi bir durumdur, kalıcı zararlar verebilir.  Yüksek ateş, terleyememe, komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması ilk belirtiler olabilirken, algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması, görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması ileri belirtilerdir. Hasta serin bir yere götürülmeli, vücudu sıkan giysiler çıkarılmalı, soğuk kompres veya buz torbası uygulanmalıdır. Derhal bir sağlık merkezine başvurulmalıdır.
Üst solunum yolları enfeksiyonları yazında görülebilir
Grip sınıflamasına girmese de; genel itibariyle “soğuk algınlığı” diyebileceğimiz üst solunum yolu enfeksiyonları, sıcak günlerde, organizmamızın çevre sıcaklığıyla alışveriş dengesini kurmakta zorlanabilmesi ile oluşabilmektedir.
Ayrıca“yaz gribi” ifadesi ile karşımıza kışın yakalandığımız gripten çok farklı bir hastalık ‘’lejyoner-klima hastalığı’’ görülebilmektedir. Bu hastalığı yapan mikroorganizma; bakımı iyi yapılmayan; klimalar, soğutma -  havalandırma sistemleri, havuzlar ve suyun göllendiği tesisat sistemlerinde çoğalma imkânı bulur. İnsandan insana bulaşmaz. Grip ile benzer belirtiler gösterir. Ateş, halsizlik, kas ağrıları; daha sonraki süreçte de öksürük, balgam çıkarma, derin nefes alma isteği gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu belirtiler ortaya çıktığında mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Hasta olmamak için vitamin kullanmayın
Hasta olanlar ağrı kesici ve ateş düşürücülerinin yanında mutlaka vitamin alırken, sağlıklı kalmak isteyenler de doktora danışmadan bilinçsizce vitamin takviyesi alıyor. Ancak gelişigüzel vitamin kullanımı yaradan çok zarar getiriyor. Vitaminler aşırı dozda kullanıldığında, baş ağrısı, bulantı, kusma, idrar yolu rahatsızlıklarına, hatta ölüme kadar gidebilen problemlere neden olabilir. Vitaminlerin çoğu bitkisel ve hayvansal besinlerde bulunur. Yeterli miktarda yapılan dengeli beslenmede vücudun günlük vitamin ihtiyacı karşılanır.
 
Mide problemleri kalıcı olmasın!
 
Midede şişkinlik, uzayan gecelerle değişen yemek alışkanlıkları, atıştırmalık yiyeceklerin daha cazip gelmesi, açık büfe öğünler en başta beslenmeyle gelen kabızlık ve pek çok mide rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor. Mide problemlerinin kalıcı hale gelmemesi için özellikle şu hususlara özen gösterin:Dengeli beslenin,Midenizi tıka basa doldurmayın,İhtiyacınız kadar sıvı alın,Aldığınız besinlerin doğal olmasına özen gösterin,Yazın 4 saatten fazla susuz kalmayın.
 
Bunlara dikkat edersek daha sağlıklı bir yaz geçiririz...!
 
Öğle saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmayın! Sıvı tüketimi arttırılmalıdır. En az 2-2.5 lt su tüketilmeli, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Sindirimi kolay hafif besinler tercih edilmeli. Özellikle yaşlılar, kalp ve tansiyon hastaları sıcak günlerde gayret harcamaktan kaçınmalılar. Havasız ve kapalı yerlerde uzun süre kalınmamalı ve hava akımı sağlanmalıdır. Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olanlar dışında gıdalarla tuz alımı arttırılmalıdır. Tuz kısıtlaması yapmak zorunda olanlar ise sıvı ve tuz kaybı konusunda dikkatli olmalıdırlar. Pamuklu açık renkli ve bol elbiseler tercih edilmeli ve geniş kenarlıklı şapka kullanılmalıdır. Sık sık ılık su ile duş yapmakta fayda vardır. Kanser hastaları, kemoterapi görenler ve değişik deri hastalığı olanlar, güneş ışınlarından korunmaya özellikle dikkat etmelidir. Göz sağlığımız için Ültraviyole ışınlarından koruyucu gözlükler takılarak güneşe karşı önlem alınmalıdır. Kapalı ve park edilmiş araç içinde hiçbir canlı bırakılmamalı. Şüpheli bir belirti yakaladığınızda mutlaka doktora başvurunuz.


DİĞER SAĞLIK HABERLERİ

1.reklam

gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

28 MAYISTA KİM CUMHURBAŞKANI OLUR?

50%

38.9%

11.1%

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
BİYOGRAFİLER

E-BÜLTEN ABONELİĞİ