covid19

21-08-2015 22:39 Kategori: GÜNDEM

SAĞDEMİR “YARGI TAMAM SIRA DİYANET’TE”

SAĞDEMİR “YARGI TAMAM SIRA DİYANET’TE”

"SAĞDEMİR “YARGI TAMAM SIRA DİYANET’TE”"

Yargıtay’ın, cemevlerinin ibadethane olduğuna ve aydınlatma giderlerinin devlet tarafından karşılanmasına yönelik verdiği karar, Uşaklı Alevileri sevindirdi. Uşak Alevi Kültür Derneği Başkanı Fikret Sağdemir, Yargıtayın bu kararına çok sevindiklerini şimdi belediyelerden ve Diyanet İşleri Başkanlığından karara göre düzenlemeler beklediklerini açıkladı.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) dayanarak, cemevi yaptırmak üzere dernek kurulabileceğine karar vermesinin ardından Yargıtay 3. Hukuk Dairesi de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararına dayanarak, "Cemevi ibadethanedir. Aydınlatma giderleri ödenmelidir" kararı vermesi, Uşaklı Aleviler arasında sevinç yarattı.
“BURUK BİR SEVİNÇ YAŞIYORUZ”
Uşak Alevi Derneği Başkan Fikret Sağdemir, açıklamasına terör saldırılarında yaşamını kaybeden şehitler Allah’tan rahmet, ailelerine ve tüm ulusumuza baş sağlığı dileyerek başladı. Terör olaylarının Yargıtay’ın kararına duydukları sevinci gölgelediğin kaydeden Sağdemir, cemevlerinin ibadethane kabul edilmesinin ardından, tüm belediyelerin gerekli düzenlemeleri yapmasını beklediklerini açıkladı. Sağdemir, “Şimdi bu karara göre; Bu karar üzerine cemevleri, cami, sinagog, havra gibi "ibadethane" statüsüne girdi. Artık cemevlerinin aydınlatma giderleri Diyanet bütçesinden ödenecek; belediyeler cemevleri için arsa tahsisi yapabilecek. Yargıtay bu kararı ile belediye ve Diyanet İşleri Başkanlığı kurumlarını cemevleri konusunda harekete geçmeye çağırmıştır” dedi.
Alevilerin en çok şehit veren bir toplum olduğunu belirten Sağdemir, “Biz aleviler bin 400 yıldır birçok şehit verdik. Buna rağmen kimseye kin gütmeden bugünlere kadar kültürümüzü ve inancımızı koruyarak geldik. Camiamızı ve inancımızı barış yolu ile kabul ettirdik. Yargıtay’ın almış olduğu bu karar biz Alevileri çok sevindirdi. Aslında söylenecek çok şey var ama ben burada devletimize, hükümetimize, yargımıza, mecliste tüm grubu bulunan siyasi partilere teşekkür ediyorum. Önemli bir adım attınız sağ olun var olun” dedi.
“UŞAK’TA YÖNETİCİLER HER ZAMAN BİZE DESTEK OLDU”
Uşak’ta vali ve belediye başkanlarının alevi cemaatine her zaman yardımcı olduğunu belirten Sağdemir, “İlk Hacım Sultan Anma Etkinlikleri düzenlediğimizde dönemin Valisi Sayın Özdemir Çakacak, derneğimize en büüyk desteği vermişti. Yine o dönem belediye başkanı olan Sayın Ali Erdoğan, Işık Çakır Sultan Cemevinin arsasını tahsis etmiş ve binasını yapmıştı. Şimdiki Valimiz Sayın Seddar Yavuz da her türlü desteği verdi ve Hacım Sultan Türbesi ve köyünde baştan aşağı yenilme çalışmaları yapılmasını sağladı. Şimdiki Belediye Başkanımız Sayın Nurullah Cahan da cemevimizin eksiklerini gidermede büyük yardımları oldu. Şimdi de, gusülhane, aşevi, gibi eksiklerimizi gidermeye çalışıyor. Su faturalarımızı 2013 yılından beri Uşak Belediyesi tarafından ödeniyor. Uşak’ta Işık Çakır Sultan Cemevi’nin  değerli yöneticilerimiz sayesinde çok şükür hiç bir sıkıntısı yoktur. Şimdi sıra diğer belediyelerde. Aydınlatma giderlerinin de diğer inançlara ait olan ibadethaneler gibi Diyanet İşleri tarafından karşılanacak olması maddi anlamda bize büyük rahtlık getirecektir. Ondan da önemlisi, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi, bin 400 yıldır itilip kakılan Alevilerin itibarının iade edilmesi açısından bizleri çok sevindirmiştir” ifadesini kullandı.
 

 



DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

1.reklam

ÇOK OKUNAN HABERLER
gazete manşetleri
ANKETİMİZE KATILIN

28 MAYISTA KİM CUMHURBAŞKANI OLUR?

50%

38.9%

11.1%

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
BİYOGRAFİLER

E-BÜLTEN ABONELİĞİ